Zutaten & Utensilien einblenden
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę, połączyć z szklanką wody i zagotować. Pomarańczę wyparzyć, zetrzeć skórkę i dodać do masy dyniowej. Resztę pomarańczy pokroić w kosteczkę, dorzucić rondelka z dynią.
500 g | Cukru Żelującego DIAMANT 2:1 |
1 kg | miąższu z dyni |
1 | pomarańcza lub cytryna |
• słoiki
500 g | Cukru Żelującego DIAMANT 2:1 |
1 kg | miąższu z dyni |
1 | pomarańcza lub cytryna |
• słoiki
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobną kostkę, połączyć z szklanką wody i zagotować. Pomarańczę wyparzyć, zetrzeć skórkę i dodać do masy dyniowej. Resztę pomarańczy pokroić w kosteczkę, dorzucić rondelka z dynią.
Całość gotować przez około 10 minut, nie przestając mieszać. Po tym do masy wsypać cukier żelujący Diamant 2:1, wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Gorące konfitury wlewać bezpośrednio do słoiczków, natychmiast je zakręcając. Gotowe!