Ciasto

Marmurkowy mazurek

Opinie
  • Do 30 minut
  • 1 sztuka
  • Łatwy

Tradycyjny mazurek z marmurkową dekoracją

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
MARMURKOWE MAZURKI
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

KRUCHE CIASTO
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wrzuć składniki do miksera i miksuj aż ciasto stworzy gładką kulę. Możesz też włożyć je do miski, posiekać nożem i ucierać krótko, aż się połączą. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Krok 2/4

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, delikatnie podsypując mąką Wytnij z niego kształt jajka, najlepiej pomagając sobie wyciętym z papieru szablonem. Wytnij z ciasta długie paski o szerokości ok. 5 mm. Zakręcaj je ze sobą, tworząc warkocz. Ułóż go wzdłuż obwodu wyciętego uprzednio kształtu jajka. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

Krok 3/4
Przygotuj lukier królewski wg tego przepisui wylej delikatnie na wierzch mazurka. Wylej na wierzch kilka kropli barwnika spożywczego, a następnie pociągając patyczkiem lub wykałaczką, twórz fantazyjne wzory. Pozostaw do zastygnięcia.
Krok 4/4

OZDOBY
Z masy cukrowej lub marcepanowej o różnych kolorach powycinaj kwiaty i udekoruj nimi zastygnięty mazurek.

Składniki
Spód ciasta
175 g mąki pszennej
25 g Cukru Pudru DIAMANT
100 g schłodzonego masła
1 żółtko
szczypta soli
Lukier królewski
ok. 65 g białka (z 2 jajek)
300 g Cukru Pudru DIAMANT
ok. 4-5 kropli soku z cytryny
barwnik spożywczy, np. niebieski
Będą ci potrzebne:

Do udekorowania:
• masa cukrowa lub marcepanowa różne kolory


 

arrow
}