Zutaten & Utensilien einblenden
SPÓD CIASTA
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciastka rozkrusz i zmieszaj z masłem.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp
pokruszone ciasteczka, uklep i uformuj płaski spód.
WARKOCZ
Z 3 pasków kruchego ciasta zaplatamy warkocz. Tortownicę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do momentu, aż warkocz się zarumieni.
MASA SEROWA
Zmiksuj ricottę, mascarpone, cukier puder i aromat do otrzymania jednolitej masy. Zalej żelatynę 100 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała, a następnie podgrzewaj na palniku pilnując, by się nie zagotowała,
aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i przestudź.
Do ciepłej, lecz nie gorącej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i
wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i ponownie wymieszaj. Dodaj całość do
masy serowej i miksuj, aż się połączą. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj w dwóch turach do masy serowej, za każdym razem mieszając.
PLASTER MIODU
Masę serową wyłóż na ciasteczka i wyrównaj szpatułką. Połóż na masę
folię bąbelkową wypukłą stroną do dołu i lekko dociśnij, by wtopiła się w
masę. Włóż do lodówki, by sernik dobrze stężał, a wzór się utrwalił.
PSZCZÓŁKI
Migdały namocz w zimnej wodzie przez około 3-5 minut – tak, by lekko
zmiękły, ale nie rozmoczyły się i nie odkleiła się od nich ciemniejsza
skórka. Miękkie migdały delikatnie pokrój nożem na cienkie plasterki. Dokładnie przesiej cukier puder przez
sitko do miski, dodaj 2 łyżki wody lub soku i kurkumę, a następnie
mieszaj tak długo, aż lukier osiągnie pożądaną, lejącą się konsystencję.
Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody, jeśli zbyt rzadki – dodaj
łyżkę cukru. Płynnym lukrem maluj cieniutkie paski
na rodzynkach np. nabierając lukier łyżką i przechylając ją tak, by
spływał cieniutką strużką na rodzynki. Nie czekając, aż lukier zastygnie, przyklej do rodzynków płatki migdałów w miejscu skrzydełek.
Na schłodzonym serniku ułóż warkocz, a wierzch udekoruj słodkimi pszczółkami, plasterkami cytryny i jadalnymi kwiatami.
160 g | ciasteczek zbożowych (np. pełnoziarnistych lub owsianych) |
50 g | ciepłego lub lekko roztopionego masła |
250 g | sera ricotta |
250 g | sera mascarpone |
3/4 szklanki | Cukru Pudru DIAMANT |
1 łyżka | aromatu cytrynowego |
250 g | schłodzonej śmietany kremówki |
20 g | żelatyny w proszku |
100 g | kruchego ciasta |
garść | rodzynków w czekoladzie |
garść | migdałów |
100 g | Cukru Pudru DIAMANT |
2-3 łyżki | ciepłej wody lub soku z cytryny |
szczypta | kurkumy jako barwnika |
• tortownica o średnicy ok. 24 cm
• papier do pieczenia
• umyta i osuszona folia bąbelkowa
Do udekorowania:
• kilka plasterków cytryny
• jadalne kwiaty
}