Ciasto

Sernik "Pszczółka"

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 tortownica
  • Trudny

Sernik przypominający plaster miodu ze słodkimi pszczółkami

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/7

SPÓD CIASTA
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciastka rozkrusz i zmieszaj z masłem. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp pokruszone ciasteczka, uklep i uformuj płaski spód.

Krok 2/7

WARKOCZ
Z 3 pasków kruchego ciasta zaplatamy warkocz. Tortownicę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do momentu, aż warkocz się zarumieni.

Krok 3/7

MASA SEROWA
Zmiksuj ricottę, mascarpone, cukier puder i aromat do otrzymania jednolitej masy. Zalej żelatynę 100 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała, a następnie podgrzewaj na palniku pilnując, by się nie zagotowała, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika i przestudź.

Krok 4/7

Do ciepłej, lecz nie gorącej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i ponownie wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej i miksuj, aż się połączą. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i dodaj w dwóch turach do masy serowej, za każdym razem mieszając.

Krok 5/7

PLASTER MIODU
Masę serową wyłóż na ciasteczka i wyrównaj szpatułką. Połóż na masę folię bąbelkową wypukłą stroną do dołu i lekko dociśnij, by wtopiła się w masę. Włóż do lodówki, by sernik dobrze stężał, a wzór się utrwalił.

Krok 6/7

PSZCZÓŁKI
Migdały namocz w zimnej wodzie przez około 3-5 minut – tak, by lekko zmiękły, ale nie rozmoczyły się i nie odkleiła się od nich ciemniejsza skórka. Miękkie migdały delikatnie pokrój nożem na cienkie plasterki. Dokładnie przesiej cukier puder przez sitko do miski, dodaj 2 łyżki wody lub soku i kurkumę, a następnie mieszaj tak długo, aż lukier osiągnie pożądaną, lejącą się konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody, jeśli zbyt rzadki – dodaj łyżkę cukru. Płynnym lukrem maluj cieniutkie paski na rodzynkach np. nabierając lukier łyżką i przechylając ją tak, by spływał cieniutką strużką na rodzynki. Nie czekając, aż lukier zastygnie, przyklej do rodzynków płatki migdałów w miejscu skrzydełek.

Krok 7/7

Na schłodzonym serniku ułóż warkocz, a wierzch udekoruj słodkimi pszczółkami, plasterkami cytryny i jadalnymi kwiatami.

Składniki
Spód ciasta
160 g ciasteczek zbożowych (np. pełnoziarnistych lub owsianych)
50 g ciepłego lub lekko roztopionego masła
Masa serowa
250 g sera ricotta
250 g sera mascarpone
3/4 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
1 łyżka aromatu cytrynowego
250 g schłodzonej śmietany kremówki
20 g żelatyny w proszku
Warkocz
100 g kruchego ciasta
Pszczółka
garść rodzynków w czekoladzie
garść migdałów
100 g Cukru Pudru DIAMANT
2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
szczypta kurkumy jako barwnika
Będą ci potrzebne:

• tortownica o średnicy ok. 24 cm
• papier do pieczenia
• umyta i osuszona folia bąbelkowa

Do udekorowania:
• kilka plasterków cytryny
• jadalne kwiaty


 

Tagi:
sernik wypieki
arrow
}