Dania, Desery

Japońskie kanapki owocowe Sando

Opinie
  • Do 30 minut
  • 3 kanapki
  • Średniotrudny

Wyśmienite kanapki rodem z Japoni

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Wsyp cukier do śmietanki i ubij na sztywno mikserem.

Obetnij górę truskawki, a następnie końcówką noża wytnij z góry truskawki trójkąty, tak żeby przypominała górę kwiatu tulipana.

Obierz kiwi, połóż na desce bokiem, a następnie odetnij wszystkie 4 boki na prosto. Odcięte fragmenty połóż płasko na desce i odkrój po jednym końcu (ok. 1 cm) każdego z nich. Zostaw je - posłużą jako liście tulipana. Pozostały kształt kiwi przypominający sześcian pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.

Obierz mandarynkę ze skóry i białych włókien.

W połówkę mango wbij cukierniczą sztycę o przekroju kwiatka lub - jeśli nie masz innej - okrągłą. Odetnij część mango poza sztycą i wyjmij z niej ozdobny słupek.

Wszystkie części owoców przygotowane powyżej umieść na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar soku.

Krok 2/5

Kromkę białego chleba połóż na dużym kawałku folii spożywczej (tak długim, by wystarczył na owinięcie kanapki 3-krotnie). Na kromkę chleba nałóż ok. 1-2 łyżki bitej śmietany i rozsmaruj ją dokładnie na całej powierzchni szpatułką lub łyżką. Połóż truskawkowego tulipana w górnej części kanapki, czubkiem kwiatu skierowanym w górę. Dodaj górkę śmietany w dole kanapki pod truskawkowym kwiatem i połóż odkrojoną z boku część kiwi wypukłą częścią do góry, lekko nachyloną w stronę truskawki. Przykryj warstewką śmietany i połóż na płasko prostokątną część kiwi. Przykryj warstwą śmietany i połóż ponownie odkrojoną z boku część kiwi (wszystkie warstwy kiwi i śmietany powinny mieć wysokość równą wysokości truskawki.

Krok 3/5

Przy pomocy łyżki przykryj śmietaną cały kwiat z boku i z góry. Boki śmietanowego pagórka wyrównaj na płasko. Przykryj delikatnie drugą kromką, ale nie dociskaj. Folię, na której leży kromka, lekko podnieś, by boki dolnej kromki uniosły się i połączyły z bokami Górnej, a gdy to się stanie, dokończ owijanie folią całej kanapki tak, by obie części do siebie szczelnie przylegały, a kromki połączyły się w kanapkę z wypukłą zawartością. Dla pewności, owiń całość jeszcze jedną warstwą folii i zawiń szczelnie ze wszystkich boków.

Czynność powtórz, ale tym razem zamiast tulipanowej truskawki, umieść u góry całą mandarynkę (by góra i dół mandarynki były po lewej i prawej stronie). Zawiń kanapkę dokładnie tak, jak poprzednią.

Krok 4/5

W przypadku trzeciej kanapki, przygotuj podstawę - kromkę ze śmietaną. Górną część malin maczaj w śmietanie i przyklejaj dookoła słupka mango gdzieś w połowie wysokości. Powinno zmieścić się około 5-6 malin. Słupek mango z malinami dookoła umieść na kanapce tak, by słupek mango był w poprzek kanapki. Kontynuuj przygotowywanie dołu kwiatu tak, jak wcześniej. Zawiń kanapkę tak, jak poprzednie.

Krok 5/5

Kanapki w folii włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin, by śmietana zgęstniała i dobrze skleiła ze sobą całą zawartość. Po wyjęciu zdejmij folię i  ostrym nożem odetnij ok. 1 cm z każdego boku kanapki, by został wyłącznie biały chleb. Przekrój kanapki na pół, wzdłuż pionowej osi ułożonego wcześniej kwiatu. Po przecięciu powinien być widoczny motyw owocowych kwiatów. Kanapki kładziemy na talerzu wnętrzem do góry i serwujemy od razu!

Składniki
Na wersję klasyczną:
6 kromek białego, tostowego chleba
świeże owoce w różnych kolorach (truskawka, mandarynka, kiwi, kilka malin, mango)
240 g tłustej śmietany (30% lub 36%)
20 g Cukru Drobnego lub Cukru Pudru DIAMANT
arrow
}