Dodatki

Babci Danusi

Babcia Danusia dba o zdrowie swoich bliskich w najlepszy możliwy sposób – poprzez dobrze zbilansowaną dietę. Jako że silna odporność zaczyna się w jelitach, szafki w spiżarni Słodkich uginają się od domowych dżemów, konfitur, powideł i galaretek. Oprócz świeżych owoców i warzyw, babcia Danusia zamyka w nich aromatyczne zioła i inne dodatki, które zmieniają zwykłe przetwory w źródło dobrej energii. Jakie? Przeczytajcie!

Imbir

To prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów - oprócz magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia i sodu, imbir zawiera dużą ilość witaminy C. Specyficzny, korzenny aromat i ostry smak to zasługa obecnych w korzeniu olejków eterycznych oraz gingeroli. Imbir wspomaga trawienie, a także wspiera w zapobieganiu i zwalczaniu przeziębień. Jego ostry smak świetnie pasuje do słodkości truskawek. Słodcy mają świetny przepis na dżem - kilka minut… i można zajadać!

Sprawdź przepis!

Kurkuma

Złocista przyprawa o orientalnym zapachu słynie ze swojego ostrego smaku i intensywnie żółtej barwy. Zawarta w kłączu rośliny kurkumina pomaga zapobiegać stanom zapalnym, a także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, co jest nieocenionym wsparcie w okresie jesienno-zimowym. Kurkuma podkreśli barwę i smak przetworów na bazie brzoskwini, mandarynki czy jabłka.

Sprawdź przepis

Chili

Papryczki chili są bogate w witaminę C. Mają jej dużo więcej niż cytrusy – tylko w 100 gramach tego wyjątkowego warzywa znajdziemy aż 240% naszego dziennego zapotrzebowania. W chili znajdziemy także witaminę A, B6, żelazo, magnez, a także potas i mangan. Zawarta w strączkach kapsaicyna nie tylko doda przyjemnej pikanterii, lecz także rozgrzeje, przyspieszy spalanie tłuszczu, a także pomoże unicestwić bakterie. Do powiecie na ekspresową konfiturę gruszkową z chili I cukrem żelującym Diamant 2:1 bez konserwantów? 4 minuty gotowania… i wspaniały dodatek do herbaty na długie, jesienne wieczory gotowy.

Oto przepis!

Lawenda

Oprócz wspaniałych walorów smakowo-zapachowych, pachnąca lawenda ma cały szereg właściwości korzystnie wpływających na nasze samopoczucie. Nie tylko pomaga pobudzić trawienie i wydzielanie soków trawiennych, lecz także ruchy perystaltyczne jelit. To naturalna pomoc przy zaparciach i dolegliwościach spowodowanych niestrawnością. Niezwykle cenny jest także zawarty w lawendzie eteryczny olejek, który ma działanie uspokajające. Lawenda świetnie komponuje się z każdym owocem - koniecznie spróbujcie popisowej konfitury babci Danusi - morelowo-lawendowej. Pachnie niesamowicie! Przepis tutaj.

Przepis tutaj

Tymianek

Ta wyjątkowa, niesamowicie aromatyczne roślina słynie ze swoich  przeciwutleniających, antyseptycznych i przeciwzapalnych właściwości. Ze względu na dużą zawartość witamin, żelaza i minerałów, tymianek pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co przyda się szczególnie jesienią i zimą. Z Babcia Danusia łączy tymianek… z truskawkami! Sprawdź jej przepis na dżem z wykorzystaniem cukru żelującego Diamant 2:1 bez konserwantów.

Sprawdź przepis

Gotów zażelować świat?

Weź udział w naszym konkursie
i wygraj super nagrody!

Szczegóły na naszym Facebookowym profilu

@slodkielaczy_diamant