Ciasto

Babka imbirowo-cytrusowa

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4 małe formeki do babki
  • Łatwy

Małe, aromatyczne babki na świąteczny stół

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Babka imbirowo pomarańczowa
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Cztery małe foremki wysmaruj delikatnie masłem i podsyp mąką. W średniej misce wymieszaj ręcznie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir i skórkę pomarańczową.

Krok 2/5

Zrumień masło na małej patelni na średnim ogniu. Mieszaj, aż się rozpuści. Kontynuuj mieszanie i podgrzewanie, aż masło będzie pieniste i brązowawe. Wlej brązowe masło do miski miksera. Dodaj miód, sok pomarańczowy, mleko, cukier i lekko ubite jajka. Wymieszaj za pomocą łopatki, aż masa będzie gładka.

Krok 3/5

Na średnich obrotach miksera wymieszaj masę z mąką, aż utworzy się ciasto. Zeskrob boki i dno miski, aby do ciasta trafiły wszystkie składniki. Podziel ciasto na cztery porcje i ułóż w foremkach.

Krok 4/5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 28-30 minut lub do momentu, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta. W połowie pieczenia przykryj babeczki folią aluminiową. Gdy skończysz pieczenie, zostaw babki do ostygnięcia w piekarniku. Wyjmuj dopiero zupełnie ostudzone.

Krok 5/5

Pakowanie:

Przygotuj materiały do dekoracji – najlepiej to, co masz pod ręką, czyli sznurek, gałązki, np. świerku, jałowca, eukaliptusa, tui, wycięte ze skórki pomarańczy, układające się jak sprężynka paseczki (tzw. twisty), gałązki jarzębiny szyszki. Babki pakuj w ekologiczny papier, przewiązuj sznurkiem i ozdabiaj z wierzchu.

Składniki
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżka skórki pomarańczowej
8 łyżek zrumienionego masła
3/4 szklanki miodu
2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka 3,2%
2 jajka
1/4 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• ozdobne słoiki z zamykanym wiekiem

arrow
}