Zutaten & Utensilien einblenden
Migdały pozbaw skórek - zalej je wrzątkiem i zostaw do czasu, aż ciasto będzie gotowe. Wtedy wystarczy zdjąć z nich skórkę nożykiem.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem Diamant, proszkiem do pieczenia oraz solą.
Dodaj miękkie masło i jajko, następnie zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folie spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie urywaj kawałki ciasta, wałkuj je palcami, formuj paluchy i wykładaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na "kostkach" wykonuj ozdobne nacięcia. Na końcach "palców" zrób zagłębienie, umieść odrobinę czerwonego dżemu, a następnie obrany ze skórki migdał.
Piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostaw do ostudzenia i podawaj.
150 g | Cukru Pudru DIAMANT |
1 | jajko |
1 łyżeczka | cukru wanilinowego |
3 szklanki | mąki |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
szczypta | soli |
200 g | masła |
migdały | |
domowy dżem koloru czerwonego |
}