Ciasto

Paluchy wiedźmy

Opinie
  • 40 min
  • ok. 20 paluchów
  • Łatwy

Helloweenowy przysmak

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Migdały pozbaw skórek - zalej je wrzątkiem i zostaw do czasu, aż ciasto będzie gotowe. Wtedy wystarczy zdjąć z nich skórkę nożykiem.

Krok 2/3

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem Diamant, proszkiem do pieczenia oraz solą.

Dodaj miękkie masło i jajko, następnie zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folie spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3/3

Po tym czasie urywaj kawałki ciasta, wałkuj je palcami, formuj paluchy i wykładaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na "kostkach" wykonuj ozdobne nacięcia. Na końcach "palców" zrób zagłębienie, umieść odrobinę czerwonego dżemu, a następnie obrany ze skórki migdał.

Piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostaw do ostudzenia i podawaj.

Składniki
150 g Cukru Pudru DIAMANT
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
migdały
domowy dżem koloru czerwonego
arrow
}