Zutaten & Utensilien einblenden
Najpierw naleśniki! Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dodaj barwnik spożywczy do uzyskania mocno fioletowego koloru.
Patelnię lekko przesmaruj odrobiną oleju, rozgrzej olej, wylewaj masę i smaż cienkie naleśniki. Gotowe zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Czas na masę. Śmietanę kremówkę miksuj na maksymalnych obrotach, aż uzyskasz bitą śmietanę.
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z mascarpone. Część masy zostaw białą, do części dodaj odpowiednią ilość barwnika, by zabarwiła się na delikatny fiolet.
Naleśniki układaj w prostokąt z lekką zakładką na długość około 50-70 cm. Na 3/4 długości nakładaj masę fioletową, a na pozostałej białą. Zwijaj, tworząc roladę.
Roladę zawiń w folię kuchenną i przełóż lodówki na min. pół godziny.
| 1 szklanka | mleka | 
| 1 szklanka | maki | 
| 1 szklanka | wody gazowanej | 
| 3 | jajka | 
| 50 ml | oleju | 
| szczypta | soli | 
| fioletowy barwnik, np. domowy wywar z suszonych kwiatów klitorii + cytryna, lub naturalny barwnik spożywczy (możesz także zmieszać czerwony z niebieskim) | 
| 250 ml | śmietany kremówki | 
| 250 g | serka mascarpone | 
| 2 łyżki | Cukru Pudru DIAMANT | 
| fioletowy barwnik (j.w.) | 
| 1 tabliczka | białej czekolady | 
| olej roślinny | |
| fioletowy barwnik (j.w.) | |
| orzeszki ziemne |