Odwrócone ciasto ananasowe

Opinie
  • Do 60 minut
  • 4 porcje
  • Średniotrudny

Francuskie ciasto... na odwrót!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
odwrocone ciasto ananasowe
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2/6

W salaterce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po kolei jajka, dobrze mieszając za każdym razem.

Krok 3/6

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.

Krok 4/6

Czas na karmel. Na rozgrzanej patelni umieść Cukier Trzcinowy Dark Muscovado, poczekaj, aż się roztopi – bez udziału wody! – a następnie skarmelizuj go, czyli pozwól mu lekko zbrązowieć (ale nie spalić!). Cukier powinien mieć bursztynową barwę.

Krok 5/6

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a wierzch pokryj karmelem.

Krok 6/6

Wyłóż na karmel krążki ananasa. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-40 minut.

Składniki
8 plastrów ananasa (może być odsączony z puszki)
150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado DIAMANT
150 g mąki
150 g masła
3 jaja
saszetka drożdży
szaszetka cukru waniliowego
Na karmel
150 g Cukru Trzcionowego Dark Muscovado DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• patelnia


 

arrow
}