Ciasto

Piernik z kozim serem

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • podłużna forma
  • Łatwy

Przepis na piernik z nutką koziego sera

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
piernik z kozim serem
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

CIASTO

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużej misce wymieszaj olej, jajka, miód, cukier i przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę pomarańczową i ocet. Dodawaj partiami mąkę i herbatę. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 45-50 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2/3

LUKIER

Zmiksuj masło i kozi ser. Dodaj cukier puder i miksuj do gładkości.

Krok 3/3

Polej ciasto lukrem, a następnie udekoruj figami, morelami i orzechami!

Składniki
Ciasto
1/2 kostka masła
2 jajka
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 lyżeczka imbiru
1 opak. cukru waniliowego
1 pomarańcza starta skórka
1 łyżeczka octu
2 szklanki mąki
3/4 filiżanki mocno zaparzonej czarnej herbaty
Na lukier
120 g sera koziego do smarowania
4 łyżki masła o temp. pokojowej
2 szklanki Cukru Pudru DIAMANT
Będą ci potrzebne:

• foremka
Do udekorowania
• figi, morele, orzechy włoskie


 

arrow
}