Nowe odcienie dekoracji

Słodkie kwiatki z lukru? Różowe ciasto? Marmurkowa polewa? To pestka! Zobacz 8 sposobów, jak osiągnąć efekt wow z użyciem cukru Diamant i kilku innych składników. Podpowiemy, jak zrobić idealnie lejący i lśniący lukier królewski, zbity krem do dekorowania, oraz czym je zabarwić. To prostsze niż myślisz!

1. Stabilny krem

Szukasz pomysłu, czym udekorować muffinki czy ciasto? Sprawdź naszą recepturę na stabilny krem! 200 gramów miękkiego masła utrzyj z 2 łyżkami Cukru Pudru Diamant na puch. Dodaj 170 g skondensowanego mleka, ciągle mieszając. Dodaj barwnik np. zieloną matchę, żółtą kurkumę czy odparowany sok z wiśni. Krem nakładaj na muffiny np. za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

2. Marmurkowa polewa

Przygotuj lukier królewski. Wylej go delikatnie na wierzch ciasta. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego, a następnie pociągając patyczkiem lub wykałaczką, twórz fantazyjne wzory. Pozostaw do zastygnięcia.

Zobacz inspiracje

3. Jadalne kwiaty

Hodujesz kwiaty w ogrodzie lub na balkonie? Możesz wykorzystać kolorowe płatki lub całe główki do ozdabiania słodkości. Wszystkie kwiaty należy uprzednio dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli nie stosujesz oprysków, możesz ozdobić swoje wypieki następującymi gatunkami: aksamitka, begonia, bratek, chryzantema, czarnuszka, floks, goździk, lwia paszcza, nasturcja, pelargonia czy lawenda.

Zobacz inspiracje

4. Owocowe dekoracje

Świeże i mrożone owoce mają piękne, nasycone kolory - wykorzystaj to! Okrągłe owoce, jak borówka czy żurawina mogą służyć jak środek kwiata, a połówki plasterków cytryny czy limonki - jako liście dookoła niego. Owoce i warzywa możesz ukryć także w środku swoich przysmaków, np. w popularnych, japońskich kanapkach SANDO.

Zobacz inspiracje

5. Kandyzowane kwiaty

Szukasz innego pomysłu na jadalne kwiaty? Umyj je i osusz, a następnie przesmaruj je ubitym białkiem. Obsyp je sowicie Cukrem Pudrem Diamant. Odstaw na kilka godzin do wyschnięcia. Po tym czasie są już gotowe, by umieścić je na szczycie Twoich wypieków. Są nie tylko kolorowe, ale słodkie i pyszne!

Obejrzyj przepis

6. Ozdoby z masy cukrowej

Lubisz lepić i wykrawać z plasteliny? Wykorzystaj masę cukrową lub marcepanową, zabarw ją na różne kolory, np. zielony czy żółty, rozwałkuj, a następnie powycinaj pożądane kształty i udekoruj wierzch sernika czy mazurka.

Zobacz inspiracje

7. Szablony cukiernicze

Szukasz szybkiego i efektownego sposobu dekoracji wielkanocnych ciast i tortów? Szablony cukiernicze to świetne rozwiązanie. Wystarczy przyłożyć wybrany szablon do ciasta, a następnie posypać je cukrem pudrem, cynamonem, kakao lub czekoladą. Gotowe szablony kupisz w sklepie, możesz także wyciąć wybrane kształty z papieru i zrobić szablon, jakiego nie ma nikt!

8. Lukier Królewski

Jak zrobić idealny lukier królewski? W misie miksera umieść białka z 2 jaj, 300 g Cukru Pudru Diamant, naturalny barwnik (np. sok z jagód), ok 4-5 kropli soku z cytryny. Ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier nie napowietrzył się; pęcherzyki powietrza sprawiają, że lukier pęka). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której lukier nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – więcej białka. Do dekoracji użyj rękawa cukierniczego lub szpatułki.

 

Przepis na lukier