Ciasto

Czekoladowa babka z sercem

Opinie
  • Do 60 minut
  • Jedna babka
  • Łatwy

Pyszna babka na dzień babci i dziadka

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/2

Zacznij od serduszka.

Masło miksuj z cukrem przez kilka minut. 

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodawaj powoli do masy, potem dodaj śmietanę i barwnik, ciągle miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. 

W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, dodając w trakcie szczyptę soli. Delikatnie połącz je z przygotowaną wcześniej masą. 

Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozprowadź ciasto na grubość wykrawacza (serca), którego będziesz używać.

Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Z przestudzonego ciasta wykrawaj serca.

Krok 2/2

Czas na ciasto czekoladowe.

Rozpuść w garnuszku masło na małej mocy palnika, dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść ją, mieszając cały czas. Odstaw na bok.

Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodając jajka i mleko, miksuj na średnich obrotach.

Dolej espresso oraz rozpuszczoną czekoladę, dalej miksując do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przełóż do formy na babkę, położonej papierem do pieczenia. Nałóż część ciasta, następnie ułóż serduszka ciasno, jedno obok drugiego w pionie, zalej resztą ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut 

Gotową babkę posyp cukrem pudrem Diamant oraz liofilizowanymi malinami.

Składniki
Na ciasto
1 kostka masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
130 g Cukru Białego DIAMANT
3 duże jajka
150 ml mleka
1 saszetka cukru wanilinowego
1 filiżanka espresso
do posypania Cukier Puder DIAMANT
do ozdoby liofilizowane maliny
Na serduszko
3/4 kostki masła
150 g Cukru Drobnego DIAMANT
4 duze jajka
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g śmietany 18%
czerwony barwnik (np. sok z buraka)
Będą ci potrzebne:

• blacha keksówka

arrow
}