Desery

Napój egg nogg

Opinie
  • 20 min + chłodzenie
  • 2 porcje
  • Łatwy

Świąteczny hit, który rozgrzewa serca!

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
default-recipe-image

Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

W 2-litrowym grubym rondlu wymieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Dodaj ajerkoniak, mleko i żółtka, i wymieszaj, aż dobrze się połączą.

Krok 2/4

Ustaw na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż na budyniu zaczną pojawiać się bąbelki i zgęstnieje (czyli przez około 5 minut). Zdejmij garnek z ognia i dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

 

Krok 3/4

Przełóż budyń do średniej miski, i połóż folię spożywczą bezpośrednio na powierzchni budyniu (aby zapobiec tworzeniu się skórki). Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Krok 4/4

Tuż przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i posypką. Gotowe!

Składniki

1/3 szklanki Cukru DIAMANT
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczka soli
1 szklanka ajerkoniaku
3 żółtka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
1/2 szklanka ciężkiej śmietany schłodzonej
2 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
opcjonalnie kolorowe posypki

Tagi:

deser
arrow
}