Dania

Indyjskie kotleciki

Opinie
  • Do 30 minut
  • 6-7 kotlecików
  • Łatwy

Ziemniaczane kotleciki

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Ziemniaki, jajko, sok z cytryny, imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy przyprawy sypkie.

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Odsączamy i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej.


Krok 2/3

Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 3/3

Posypujemy płatkami chili oraz świeżą kolendrą. Możemy dodać również trochę gęstego jogurtu.

Składniki
kilka duzych sztuk ziemniaków z obiadu
1 jajko
100 g mrożonego groszku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka kardamonu
łyżeczka curry
łyżeczka kuminu
łyżeczka soli
łyżeczka Cukru Białego DIAMANT
płatki chili
świeża kolendra
opcjonalnie: gęsty jogurt
Tagi:
dania
arrow
}