Zutaten & Utensilien einblenden
Ziemniaki, jajko, sok z cytryny, imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy przyprawy sypkie.
Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Odsączamy i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy płatkami chili oraz świeżą kolendrą. Możemy dodać również trochę gęstego jogurtu.
| kilka duzych sztuk | ziemniaków z obiadu |
| 1 | jajko |
| 100 g | mrożonego groszku |
| 2 łyżki | soku z cytryny |
| 1 łyżeczka | startego imbiru |
| 2 | wyciśnięte ząbki czosnku |
| 2 łyżki | mąki ziemniaczanej |
| łyżeczka | kardamonu |
| łyżeczka | curry |
| łyżeczka | kuminu |
| łyżeczka | soli |
| łyżeczka | Cukru Białego DIAMANT |
| płatki | chili |
| świeża kolendra | |
| opcjonalnie: | gęsty jogurt |