Zutaten & Utensilien einblenden
Ziemniaki, jajko, sok z cytryny, imbir, czosnek i mąkę ziemniaczaną mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy przyprawy sypkie.
Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Odsączamy i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia z obu stron. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy płatkami chili oraz świeżą kolendrą. Możemy dodać również trochę gęstego jogurtu.
kilka duzych sztuk | ziemniaków z obiadu |
1 | jajko |
100 g | mrożonego groszku |
2 łyżki | soku z cytryny |
1 łyżeczka | startego imbiru |
2 | wyciśnięte ząbki czosnku |
2 łyżki | mąki ziemniaczanej |
łyżeczka | kardamonu |
łyżeczka | curry |
łyżeczka | kuminu |
łyżeczka | soli |
łyżeczka | Cukru Białego DIAMANT |
płatki | chili |
świeża kolendra | |
opcjonalnie: | gęsty jogurt |
}