Zutaten & Utensilien einblenden
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Białka jaj ubij na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj.
W osobnej misce dobrze wymieszaj mąkę, suchy kisiel (pomiń, jeśli barwisz babkę burakami), proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaj do masy. Dodaj zagęszczony sok i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównaj. Piecz około 40 minut. Stan wypieczenia sprawdzaj patyczkiem.
Podgrzej mleko z masłem i rozpuść w nim czekoladę. Dodaj aromat i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę, najlepiej blenderem.
| 1 kostka | margaryny do pieczenia |
| 1 szklanka | Cukru Drobnego Diamant |
| 5 | jajek |
| 1 szklanka | mąki |
| mocno odparowany sok z wiśni do zabarwienia ciasta | |
| 1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
| pare kropel | ulubiony aromat, śmietankowy czy migdałowy |
| 200 g | białej czekolady |
| 4 łyżki | mleka |
| 2 łyżki | masła |
| 3 łyżki | Cukru Pudru Diamant |
| 3 krople | aromatu |
• ozdobne słoiki z zamykanym wiekiem