Ciasto

Różowa babka

Opinie
  • 90 min
  • 1 babka
  • Łatwy

Babka z czerwonym wnętrzem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/5

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj.

Krok 2/5

W osobnej misce dobrze wymieszaj mąkę, suchy kisiel (pomiń, jeśli barwisz babkę burakami), proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaj do masy. Dodaj zagęszczony sok i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Krok 3/5

Przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównaj. Piecz około 40 minut. Stan wypieczenia sprawdzaj patyczkiem. 


Krok 4/5

Podgrzej mleko z masłem i rozpuść w nim czekoladę. Dodaj aromat i cukier puder. Wymieszaj na gładką masę, najlepiej blenderem.

Krok 5/5
Ostudzoną babę polej polewą i opcjonalnie udekoruj wedle uznania, np. owocami czy kandyzowanymi kwiatami.
Składniki
Składniki na babkę:
1 kostka margaryny do pieczenia
1 szklanka Cukru Drobnego Diamant
5 jajek
1 szklanka mąki
mocno odparowany sok z wiśni do zabarwienia ciasta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pare kropel ulubiony aromat, śmietankowy czy migdałowy
Na polewę:
200 g białej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
3 łyżki Cukru Pudru Diamant
3 krople aromatu
Będą ci potrzebne:

• ozdobne słoiki z zamykanym wiekiem

arrow
}